Η μόδα δεν είναι η θηλυκή πλευρά της αλλά η αλήθεια της

 

Τα ’80s υπήρξαν η δεκαετία του «εγώ». Ο χώρος της ντίσκο εκείνης της εποχής σηματοδότησε την αναζήτηση τρόπων επίδειξης και ικανοποίησης των υπερβολικών επιθυμιών. Η ντίσκο έγινε ο χώρος ικανοποίησης των ανεκπλήρωτων επιθυμιών των νεαρών αλλά και των μεγαλύτερης ηλικίας θαμώνων. Καμία σχέση δηλαδή με τα σημερινά μπουζούκια!

Σαν παιδί της γενιάς εκείνης, θυμάμαι την αλλόκοτη, όπως συνηθίζαμε να λέμε, διακόσμησή της, με μία επιβεβλημένη αλλοίωση που προκαλούσαν στα πρόσωπα οι αντανακλάσεις των φωτορρυθμικών πάνω στις μπάλες-καθρέφτες της οροφής ή στους καθρέφτες των τοίχων. Σαν μια ηδονιστική μεταμφίεση από την εκκωφαντική διασκέδαση της δεκαετίας του ’70, βάζοντας στόχο την ερωτική αναζήτηση και σε αυτό συνέβαλε και η μόδα της εποχής!

Η μόδα δεν είναι η θηλυκή πλευρά της αλλά η αλήθεια της

Ήταν το πάρτι μιας γενιάς της μόδας με θανάσιμα ένστικτα, που διεκδικούσε την ελευθερία των πειραματισμών της, τους οποίους άλλωστε πλήρωσε, προσφέροντας σε αυτή την τελετουργία της απόλαυσης πολλά θύματα από τον θανατηφόρο ιό του AIDS. Για όσους θυμούνται, η δεκαετία του ’80, θρήνησε πολλούς νέους από τον ιό αυτό, πιστεύοντας ότι αυτοί θα ήταν ανίκητοι και η πόρτα τους θα έμενε κλειστή.

Μάλιστα, πολλοί θεωρούσαν ταμπού να χρησιμοποιήσουν προφυλάξεις, με το πρόσχημα: προσέχω, ως προς θέμα εγκυμοσύνης. Ήταν οδύνη, δεν τολμούσε κανείς να αγκαλιάσει τον άλλον, βλέπαμε άτομα πεσμένα χάμω και λέγαμε: Ένας ακόμα.

Η μόδα δεν είναι η θηλυκή πλευρά της αλλά η αλήθεια της

Για αυτό, βγήκαν τα σλόγκαν και η νεολαία αποφάσισε να πάρει τα ηνία. Άρχισε η εποχή των χρωμάτων, των μεταβολών, αισθητικών απόψεων, ιστορικών αλλαγών. Με άλλα λόγια, τα ρούχα που παρουσιάζονται γίνονται τα κείμενα που περιγράφουν πάνω στο σώμα τη θεωρία και την κυρίαρχη μόδα της συγκεκριμένης δεκαετίας.

Το σώμα είναι ο φορέας των τολμηρών εκφράσεων της κοινωνικής αλλαγής που συντελείται και βρίσκει τη μεταπολιτευτική Ελλάδα τη στιγμή της καταναλωτικής της αθωότητας που εξελίσσεται στη Πούλια και στις  παγέτες, το ασημένιο και χρυσό γκλίτερ στα ρούχα και στο μακιγιάζ, οι φλούο αποχρώσεις στα αξεσουάρ , οι έντονες μονοχρωμίες σε ολόσωμες φόρμες και φορέματα αλλά και η επίσκεψη της δεκαετίας του ’40 με την εγκατάσταση της τετράγωνης βάτας στους ώμους διαμόρφωσαν ένα είδος στολής για κάθε ντίσκο αφορμή. Ήταν το disco γκλάμουε σε όλη του την υπερβολή και την επίφαση.

Η μόδα δεν είναι η θηλυκή πλευρά της αλλά η αλήθεια της

Η αλήθεια είναι πως το γκλάμουρ που μαζικά δοξάσαμε στην ελληνική επικράτεια, οφείλεται περισσότερο στην επίδραση των πρωταγωνιστριών του «Ντάλας» και της «Δυναστείας». Αξέχαστες στιγμές! Ατέλειωτες ώρες μπροστά στη τηλεόραση να αντιγράφουμε τα σχέδια των ρούχων και να τα φοράμε παντού, ακόμα και στη λαϊκή ή στο σούπερ μάρκετ.

Η δεκαετία του 1980 ήταν μια δεκαετία τολμηρών επιλογών μόδας και φωτεινών χρωμάτων. Από τα υπερμεγέθη μαξιλαράκια ώμων της φόρμας μέχρι τα νέον θερμαντικά ποδιών της τρέλας της αεροβικής, η δεκαετία του 1980 ήταν μια εποχή πειραματισμού και έκφρασης. Ενώ ορισμένες από τις τάσεις της δεκαετίας του 1980 έχουν ξεχαστεί, πολλές από αυτές έχουν κάνει μια επιστροφή στη σημερινή μόδα.

Η μόδα δεν είναι η θηλυκή πλευρά της αλλά η αλήθεια της

Η δεκαετία του 1980 ήταν μια εποχή μεγάλων μαλλιών, φωτεινών χρωμάτων και τολμηρών σχεδίων. Οι γυναίκες φορούσαν επιθέματα ώμου για να δώσουν στα ρούχα τους μια πιο δομημένη εμφάνιση και τα έντονα χρώματα όπως το ροζ νέον και το κίτρινο ήταν δημοφιλή. Το power κοστούμι ήταν μια δημοφιλής εμφάνιση για τις γυναίκες και συχνά συνδυαζόταν με φωτεινή μπλούζα και statement κοσμήματα. Οι θερμαντήρες ποδιών ήταν επίσης δημοφιλείς, και συχνά φοριούνταν με κολάν και αθλητικά παπούτσια.

Ήταν επίσης μια εποχή πειραματισμών με το μακιγιάζ. Οι γυναίκες φορούσαν φωτεινές σκιές ματιών και έντονα χρώματα χειλιών και συχνά χρησιμοποιούσαν γκλίτερ για να δώσουν λίγη λάμψη στο βλέμμα τους. Η δεκαετία του 1980 ήταν επίσης μια εποχή πειραματισμού με χτενίσματα και οι γυναίκες φορούσαν συχνά τα μαλλιά τους σε μεγάλα, ογκώδη στυλ.

Η μόδα δεν είναι η θηλυκή πλευρά της αλλά η αλήθεια της

Σήμερα, πολλές από τις τάσεις της δεκαετίας του 1980 έχουν επανέλθει. Τα μαξιλαράκια ώμου εξακολουθούν να είναι δημοφιλή και συχνά εμφανίζονται σε σακάκια και σακάκια. Τα χρώματα νέον είναι επίσης δημοφιλή και συχνά εμφανίζονται σε ρούχα και αξεσουάρ. Τα θερμαντήρια ποδιών επιστρέφουν επίσης, και συχνά φοριούνται με κολάν και αθλητικά παπούτσια.

Η δεκαετία του 1980 ήταν μια εποχή τολμηρών επιλογών μόδας και φωτεινών χρωμάτων, και πολλές από αυτές τις τάσεις έχουν επανέλθει στη μόδα του σήμερα. Τα μαξιλαράκια ώμων, τα χρώματα νέον και τα θερμαντικά ποδιών είναι όλα δημοφιλή σήμερα και εμφανίζονται συχνά σε ρούχα και αξεσουάρ. Η δεκαετία του 1980 ήταν μια εποχή πειραματισμών και έκφρασης, και πολλές από αυτές τις τάσεις εξακολουθούν να είναι δημοφιλείς σήμερα.

Η μόδα είναι γνωστό ότι είναι κυκλική, με τις τάσεις από το παρελθόν να επανεμφανίζονται συνεχώς και να εμπνέουν τα σύγχρονα στυλ. Η δεκαετία του 1980, μια δεκαετία που σημαδεύτηκε από τόλμη και μεγαλοπρέπεια, άφησε μια διαρκή επιρροή στο τοπίο της μόδας. Αυτό το άρθρο διερευνά τα μοναδικά χαρακτηριστικά της μόδας της δεκαετίας του 1980 και αποκαλύπτει την ενδιαφέρουσα τομή της με τις σημερινές τάσεις.

Η μόδα δεν είναι η θηλυκή πλευρά της αλλά η αλήθεια της

Η σκηνή της μόδας της δεκαετίας του 1980 χαρακτηρίστηκε από την πληθωρικότητα, την υπερβολή και τον πειραματισμό της. Ήταν μια δεκαετία γνωστή για τα έντονα χρώματα, τις τολμηρές σιλουέτες της και μια ξεχωριστή αισθητική που εξυμνούσε την ατομικότητα. Εμβληματικές υποκουλτούρες όπως το punk, το new wave, το hip-hop και το επαναστατικό στυλ της Madonna, μεταξύ άλλων, επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές μόδας της εποχής.

Μια σημαντική τάση που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 ήταν το power dressing. Μέσα από έντονα ραμμένα σακάκια, γεμισμένους ώμους και σφιγμένη μέση, το power dressing στόχευε να προβάλλει αυτοπεποίθηση και αυθεντία σε έναν επαγγελματικό κόσμο που κυριαρχείται από άνδρες. Αυτό το κίνημα επιρροής προκάλεσε μια αλλαγή στη δυναμική των φύλων και αμφισβήτησε τις κοινωνικές αντιλήψεις για τη γυναικεία ενδυνάμωση.

Η μόδα δεν είναι η θηλυκή πλευρά της αλλά η αλήθεια της

Η δεκαετία του 1980 ήταν μια έκρηξη ζωντανών αποχρώσεων και γεωμετρικών μοτίβων. Οι νέον αποχρώσεις, τα γεωμετρικά prints και το color blocking έγιναν χαρακτηριστικά της εποχής, αντανακλώντας μια εποχή ζωντάνιας και δυναμικής ενέργειας. Αυτοί οι διακριτικοί χρωματικοί συνδυασμοί ενσαρκώνουν μια αίσθηση εξέγερσης, εμπνέοντας σύγχρονους σχεδιαστές να ενσωματώσουν έντονα και φωτεινά χρώματα στις συλλογές τους.

 

Το τζιν έγινε ένα εξέχον ύφασμα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Από τα κλασικά τζιν μέχρι τα τζιν μπουφάν, αυτό το ανθεκτικό υλικό έγινε σύμβολο casual, αβίαστης δροσιάς. Σε συνδυασμό με εμβληματικά στοιχεία αθλητικών ειδών όπως αντιανεμικά, αθλητικές φόρμες και αθλητικά παπούτσια, ο συνδυασμός τζιν και αθλητικών επιρροών δημιούργησε μια ξεχωριστή αισθητική που εξακολουθεί να αντηχεί στις τρέχουσες τάσεις της μόδας.

Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μια αξιοσημείωτη αναζωπύρωση των στοιχείων μόδας της δεκαετίας του 1980 στη βιομηχανία. Οι σχεδιαστές αντλούν έμπνευση από αυτήν την εποχή, ανακαλύπτοντας εκ νέου στυλ vintage και εμφυσώντας τους με σύγχρονες επιρροές. Οι πασαρέλες έχουν δει μια αναζωπύρωση του power dressing, με τολμηρούς ώμους, δομημένα σακάκια και ψηλόμεσα παντελόνια να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Χάρη στην αναβίωση της μόδας της δεκαετίας του 1980, τα έντονα χρώματα και τα ρετρό prints επιστρέφουν. Οι νέον τόνοι, τα ζωηρά μοτίβα και το μπλοκ χρώματος έχουν γίνει εξέχοντα χαρακτηριστικά στις σύγχρονες συλλογές, δίνοντας μια ζωντανή ενέργεια στο σημερινό τοπίο της μόδας. Η εμπνευσμένη από τη νοσταλγία επιρροή αυτής της δεκαετίας έδωσε για άλλη μια φορά τη δυνατότητα στα άτομα να εκφράζονται με αυτοπεποίθηση μέσω των επιλογών μόδας.

Η μόδα δεν είναι η θηλυκή πλευρά της αλλά η αλήθεια της

Το τζιν, για πάντα ευέλικτο και διαχρονικό, συνεχίζει να κατέχει σημαντική θέση στη σύγχρονη μόδα. Οι σχεδιαστές έχουν επανασχεδιάσει αυτό το εμβληματικό ύφασμα, πειραματιζόμενοι με νέα κοψίματα, ταλαιπωρημένα φινιρίσματα και μοναδικές πλύσεις για να δώσουν νέα πνοή σε αυτή τη διαρκή τάση. Στοιχεία αθλητικών ειδών όπως κουκούλα μεγάλου μεγέθους, τζόγκερ και αθλητικά παπούτσια έχουν συγχωνευθεί άψογα με το τζιν, δημιουργώντας έναν συνδυασμό άνεσης, στυλ και λειτουργικότητας.

 

Συμπέρασμα;

Η εποχή της μόδας της δεκαετίας του 1980 παραμένει μια ισχυρή δύναμη στη σύγχρονη μόδα, με τη χαρακτηριστική αισθητική και τον ατρόμητο πειραματισμό της να αντηχεί μέσα από τις σύγχρονες τάσεις. Από το power dressing μέχρι τα έντονα prints, τα νέον χρώματα μέχρι το ανανεωμένο τζιν, στοιχεία της δεκαετίας του 1980 συνεχίζουν να εμπνέουν τους σχεδιαστές και να ενδυναμώνουν τα άτομα να αγκαλιάσουν το μοναδικό τους στυλ. Καθώς η κυκλική φύση της μόδας επιμένει, η επίδραση της δεκαετίας του 1980 στο σημερινό τοπίο της μόδας είναι αναμφισβήτητη, υπενθυμίζοντας μας την ατελείωτη έλξη της νοσταλγίας.

Η αρθρογράφος του συγκεκριμένου post είναι η γνωστή Ηλιάνα Βολονάκη, συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός! Ανακαλύψτε όλες τις πληροφορίες για εκείνη μέσα από τους social media λογαριασμούς της:Instagram,Facebook,Twitter!

Κοιτάξτε προσφορές αλλά και eshop που έχουν από ρούχα μέχρι κοσμήματα και gadgets. Ακόμα και μετοχές μπορείτε να βρείτε, στο Mall μας. Στη συνέχεια, επισκεφτείτε το Shop μας, όπου θα βρείτε sustainable προϊόντα για να αγοράσετε. Φυσικά μπορείτε κι εσείς να συμμετέχετε με τα δικά σας προϊόντα προς πώληση, που αγαπάτε πολύ, αλλά δε χρειάζεστε πια.