H αλήθεια είναι, πως οι απόψεις διίστανται για τα περίφημα «ξηροκάρπια». Ορισμένοι τα θεωρούν υπερτροφή, ενώ άλλοι τα αποφεύγουν καθώς πιστεύουν πως παχαίνουν αρκετά.

Τι ισχύει πραγματικά για τους ξηρούς καρπούς;

Οι ξηροί καρποί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής Διατροφής και είναι ιδιαιτέρως εύγευστοι! Έχουν υψηλό δείκτη κορεσμού (μας χορταίνουν αρκετά) και αναπληρώνουν εύκολα την χαμένη ενέργεια. Συνεπώς, είναι ένα απλό και εύκολο σνακ, που μπορούμε να έχουμε πάντα μαζί μας για άμεση τόνωση.

Οι ξηροί καρποί διαθέτουν πολύ υψηλή θρεπτική αξία:

  • Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινώνκαι αντιοξειδωτικών. Αξιοσημείωτο είναι, ότι τα περισσότερα αντιοξειδωτικά βρίσκονται στο κέλυφος των καρπών και το 50% αυτών χάνονται όταν καταναλώνουμε τους καρπούς αποφλοιωμένους.
  • Περιέχουν τα πολύτιμα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.
  • Διαθέτουν βιταμίνη Ε καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Περιέχουν ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες φυλλικού οξέος(βιταμίνη του συμπλέγματος Β), το οποίο είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων.
  • Περιέχουν μαγνήσιο, χαλκό, κάλιο, σελήνιο και ασβέστιο.
  • Είναι πλούσιοι σε φυτοστερόλες οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης.

Λόγω των παραπάνω ευεργετικών συστατικών η συστηματική κατανάλωση ξηρών καρπών συμβάλλει:

  • Στη σημαντική μείωση των τριγλυκεριδίων και της LDL (κακής) χοληστερόλης στο αίμα αλλά και την ταυτόχρονη αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης.
  • Στη βελτίωση της λειτουργίας και της φυσικής κατάστασης των αρτηριών της καρδιάς, προλαμβάνοντας την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Στη βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου, μέσω της διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας.
  • Στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και στην πρόληψη εμφάνισης ποικίλλων νοσημάτων, όπως η οστεοπόρωση και ο καρκίνος.
  • Στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Έρευνες δείχνουν πως βελτιώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, συμβάλλοντας στην πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη.

Ωστόσο, οι ξηροί καρποί διατροφικά ανήκουν στην ομάδα του λίπους, οπότε είναι θερμιδικά πυκνά τρόφιμα(αποδίδουν αρκετές θερμίδες σε μικρό όγκο τροφής). Συγκεκριμένα, μία χούφτα ξηρών καρπών κατά μέσο όρο περιλαμβάνει 18 γρ. λιπιδίων, τα οποία αποδίδουν περίπου 150kcal (όσο δύο φέτες ψωμί)! Επομένως, χρειάζεται να έχουμε μέτρο στην καταναλισκόμενη ποσότητα και να μην τους «τσιμπολογάμε» αλόγιστα. Επισημαίνεται πως, παρά το ενεργειακό φορτίο των καρπών, έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που τους καταναλώνουν έχουν μικρότερο ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) από όσους δεν τους προτιμούν.

Συνοψίζοντας, οι ξηροί καρποί έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία και δεν πρέπει να διστάζουμε να τους αξιοποιούμε ως σνακ ή ως υλικό στις συνταγές μας. Χρειάζεται, όμως, να βάζουμε όρια στην πρόσληψή τους και να μην υπερβαίνουμε τη συνιστώµενη μια χούφτα (30-40 γρ.) την ημέρα. Προσοχή στην ποσότητα λοιπόν!

Χρήσιμο tip

Αντί να καταναλώσουμε τους ξηρούς καρπούς από τη συσκευασία, ας φτιάξουμε δικές μας μικρότερες μερίδες, μιας που είναι δύσκολο να αρκεστούμε στην ενδεδειγμένη ποσότητα, όταν ξεκινήσουμε!

Το άρθρο έχει επιμεληθεί η διατροφολόγος Έλενα Κολλιαλή, για την οποία θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες κάνοντας κλικ εδώ.