Τις τελευταίες εβδομάδες, οι πυρκαγιές εξαπλώνονται ραγδαία σε όλη την Ελλάδα και έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή. Όχι μόνο κατέστρεψαν σπίτια και κτίρια, αλλά είχαν επίσης πολυάριθμες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες.

Οι πυρκαγιές ήταν ιδιαίτερα καταστροφικές σε περιοχές όπως η Εύβοια, όπου περισσότεροι από 300 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες. Πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και αρκετοί έχασαν τραγικά τη ζωή τους. Οι αρχές την έχουν περιγράψει ως τη χειρότερη πυρκαγιά στη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις των πυρκαγιών στις κοινότητες, ο έντονος καπνός και η τέφρα είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα. Οι άνθρωποι που ζουν κοντά στις πληγείσες περιοχές χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν την επικίνδυνη ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από την καύση των δασών, της βλάστησης και των υποδομών. Αυτές οι καταστάσεις έχουν επίσης αυξήσει τον κίνδυνο αναπνευστικών ασθενειών και άλλων προβλημάτων υγείας.

Οι πυρκαγιές έχουν επίσης προκαλέσει εκτεταμένη αποψίλωση των δασών, απώλεια βιοποικιλότητας και ανεπανόρθωτη ζημιά στα οικοσυστήματα. Πολλά ενδημικά είδη φυτών και ζώων είτε έχουν πεθάνει είτε έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα ενδιαιτήματά τους, οδηγώντας στην εξαφάνιση ορισμένων από αυτούς τους πληθυσμούς. Οι πυρκαγιές έχουν προκαλέσει τεράστια ζημιά στο οικοσύστημα και οι επιπτώσεις τους πιθανότατα θα γίνουν αισθητές για τα επόμενα χρόνια.

Σημαντικές είναι και οι οικονομικές επιπτώσεις των πυρκαγιών στην Ελλάδα, με απώλειες που θα μπορούσαν να υπολογιστούν σε εκατομμύρια ευρώ. Η τουριστική βιομηχανία, η οποία αποτελεί κρίσιμη πηγή εισοδήματος για τη χώρα, έχει πληγεί σοβαρά. Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σε βασικούς τουριστικούς προορισμούς έχουν αναγκάσει πολλούς επισκέπτες να ακυρώσουν τα ταξίδια τους, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να εκκενωθούν.

Είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και να ευαισθητοποιήσουμε σχετικά με τη σημασία της διατήρησης των φυσικών μας πόρων. Η αποτελεσματικότερη διαχείριση των δασών, οι αυστηρότεροι νόμοι και κανονισμοί και η επένδυση σε πιο πράσινες τεχνολογίες είναι κρίσιμα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τον μετριασμό των μελλοντικών κινδύνων.

Οι επιπτώσεις αυτών των πυρκαγιών θα γίνονται αισθητές για τα επόμενα χρόνια και πρέπει να είμαστε μαζί για να υποστηρίξουμε τις κοινότητες που έχουν πληγεί. Οι σκέψεις μας απευθύνονται σε όλους όσους επλήγησαν από την καταστροφή. Είναι μια υπενθύμιση ότι πρέπει να αναλάβουμε δράση από κοινού για να αποτρέψουμε μελλοντικές καταστροφές.

Η αρθρογράφος του συγκεκριμένου post είναι η γνωστή Ηλιάνα Βολονάκη, συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός! Ανακαλύψτε όλες τις πληροφορίες για εκείνη μέσα από τους social media λογαριασμούς της:Instagram,Facebook,Twitter!  

Κοιτάξτε προσφορές αλλά και eshop που έχουν από ρούχα μέχρι κοσμήματα και gadgets. Ακόμα και μετοχές μπορείτε να βρείτε, στο Mall μας. Στη συνέχεια, επισκεφτείτε το Shop μας, όπου θα βρείτε sustainable προϊόντα για να αγοράσετε. Φυσικά μπορείτε κι εσείς να συμμετέχετε με τα δικά σας προϊόντα προς πώληση, που αγαπάτε πολύ, αλλά δε χρειάζεστε πια.