Είναι γεγονός πως αναπόσπαστο κομμάτι των κοινωνικών εξόδων του Σαββατοκύριακου (και όχι μόνο) είναι το αλκοόλ! Σε κάθε οικογενειακό ή φιλικό τραπέζι υπάρχει ένα καλό κρασί για να συνοδεύσει το γεύμα, ενώ στα καλύτερα πάρτι της παρέας μας το ποτό ρέει άφθονο….

Πόσο όμως μας κοστίζει η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών;

Όλα τα οινοπνευματώδη ποτά περιέχουν αρκετές θερμίδες! Συγκεκριμένα, το αλκοόλ περιέχει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο και αποτελεί το δεύτερο πιο ενεργειακά πυκνό συστατικό για τον οργανισμό (μετά το λίπος που αποδίδει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο). Οι θερμίδες που αποδίδει το αλκοόλ προέρχονται από την αιθανόλη, η οποία δημιουργείται από τη ζύμωση του αμύλου ή των σακχάρων. Δυστυχώς, η θρεπτική αξία της αλκοόλης είναι μηδαμινή. Οι θερμίδες της είναι κενές, δηλαδή, δεν προσφέρουν κανένα θρεπτικό συστατικό στον ανθρώπινο οργανισμό! Παράλληλα, ένα ποτό συνήθως συνοδεύεται και από κάποιο αναψυκτικό, χυμό ή σιρόπι, τα οποία προσθέτουν ακόμη περισσότερες θερμίδες στο ποτήρι μας. Αν αναλογιστούμε και τα ξυροκάρπια ή τα κριτσίνια και ταπατατάκια που συχνά τσιμπολογάμε με το ποτό μας, σκούρα τα πράγματα….

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας αλκοολούχα ποτά;

Κρασί: 100-120 kcal ανα ποτήρι (125 ml)

Μπύρα: 140-160 ανά κουτάκι (330 ml)

Βότκα, Τζιν, Ουισκι : 97-116 kcal ανά ποτήρι

Βότκα πορτοκάλι : 189 kcal ανά ποτήρι

Τζιν tonic: 175 kcal ανά ποτήρι

Ουίσκι cola: 200 kcal ανά ποτήρι

Ρούμι:  116-197 kcal ανά ποτήρι

Mai tai: 225 kcal ανά cocktail

Μαργαρίτα: 168 kcal ανά cocktail

Mojito: 150 kcal ανά cocktail

Aperol Spritz:167 kcal ανά cocktail

Zombie: 370 kcal ανά cocktail

 

Πώς μπορούμε να μετριάσουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε από το αλκοόλ;

  • Προτιμάμε  μια μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί και αποφεύγουμε τα κοκτέιλ.
  • Αποφεύγουμε τους συνοδευτικούς χυμούς και τα αναψυκτικά με ζάχαρη και εναλλακτικά προσθέτουμε στο ποτό μας σόδα ή αναψυκτικά χωρίς θερμίδες.
  • Πίνουμε το ποτό μας με μπόλικο πάγο!
  • Είναι καλύτερο να συνοδεύσουμε το ποτό μας με κομμένα λαχανικά (όπως αγγούρι, καρότο, ντοματίνια) παρά με σνακ τύπου ξηροί καρποί, πατατάκια, κρακεράκια.
  • Μαζί με το ποτό μας, έχουμε πάντα ένα ποτήρι με νερό. Έτσι μειώνουμετην ποσότητα του αλκοόλ που τελικά θα πιούμε, ενώ παράλληλα προλαμβάνουμε και την αφυδάτωση (που προκαλείται κατά την υπερβολική πρόσληψη αλκοόλης).
  • Αυξάνουμε τις καύσεις μας τις ημέρες των εξόδων για ποτό κάνοντας έντονη σωματική δραστηριότητα.
  • Ας μη βιαστούμε…. Απολαμβάνουμε το ποτό μας πίνοντας το αργά και περιμένουμε μέχρι να αδειάσει εντελώς το ποτήρι πριν το γεμίσουμε πάλι.
  • Κάνουμε κέφι με χορό, κουβέντα, γέλιο και καλή διάθεση και όχι πίνοντας «μέχρι τελικής πτώσης» και …καλά να περνάμε!!!

Το άρθρο έχει επιμεληθεί η διατροφολόγος Έλενα Κολλιαλή, για την οποία θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες κάνοντας κλικ εδώ.