Δευτέρα Παρουσία: *Την συνέντευξη επιμελήθηκε η γνωστή συγγραφέας και ραδιφωνική παραγωγός Ηλιάνα Βολονάκη!

Συγγραφέας λοιπόν, ονομάζεται το πρόσωπο που χρησιμοποιεί τον γραπτό λόγο με σκοπό να μεταφέρει ή να καταγράψει ιδέες του. Σήμερα λοιπόν, έχω την τιμή να φιλοξενώ μια γλυκιά παρουσία, όπου παράγει διάφορες μορφές λογοτεχνίας,  και αναφορές που μπορεί να ενδιαφέρουν το αναγνωστικό κοινό. Καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε την μέσα από την κατάθεση ψυχής.

1. Ποια είναι η πλοκή του βιβλίου; Ένα λατρεμένο βιβλίο η «Δευτέρα παρουσία» που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2024 από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.
Μια πόλη βομβαρδίζεται. Μια εγγονή και μια γιαγιά βρίσκονται στο άδειο σαλόνι του σπιτιού τους. Η έφηβη προτείνει να φύγουν, να βρουν καταφύγιο. Η γιαγιά αρνείται. Η Άννα επιμένει. Διαπιστώνει ότι τα πόδια της Όλγας έχουν παραλύσει. Τότε, η εγγονή παίρνει τη γιαγιά στην πλάτη και βγαίνουν από το σπίτι.
 Η Όλγα πάνω στην Άννα, η Άννα κάτω από την Όλγα, οι δύο γυναίκες σαν ένα σώμα θα έρθουν αντιμέτωπες με την αποσύνθεση ενός κόσμου, με σκιές και αγρίμια με αποκριάτικες μάσκες, με παρένθετες μητέρες και καταφύγια φυλακές, με παιδομάζωμα και κάθε λογής όμορφα πλάσματα προσπαθώντας να επιζήσουν. Θα φτάσουν άραγε στα σύνορα; Και τι θα θυσιάσουν;
Μια ιστορία επιβίωσης σε μια βομβαρδιζόμενη χώρα. Μια περιπέτεια ενηλικίωσης στις φλόγες του πολέμου. Ένας αγώνας διεκδίκησης των πλέον δεδομένων, του νερού, της τροφής, της στέγης, της ασφάλειας, της αγάπης και κάποιων όχι και τόσο αυτονόητων, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της ειρήνης, της ίδιας της ζωής.
 
2. Ποιες είναι οι κεντρικοί χαρακτήρες της ιστορίας και πώς αλλάζουν κατά τη διάρκεια του βιβλίου;
Οι κεντρικές ηρωίδες του βιβλίου είναι η Άννα, η δεκαεφτάχρονη εγγονή και η Όλγα, η εβδομηνταπεντάχρονη γιαγιά της η οποία έχει απωλέσει την κίνηση στα κάτω άκρα. Προσπαθώντας να επιβιώσουν μέσα στη βομβαρδιζόμενη χώρα ως ζωντανό διττό σώμα, αλλάζουν συνεχώς: αλλοιώνονται, καταπονούνται, βασανίζονται, εξουθενώνονται, απελπίζονται, εμπλουτίζονται, εξιλεώνονται, ξαναγεννιούνται.
 
3. Ποια είναι η έμπνευση πίσω από το βιβλίο και ποια γεγονότα το επηρέασαν;
Το βιβλίο είναι εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας (24/02/2022 – σήμερα) και κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών κατοικημένων πόλεων όπως στη Λωρίδα της Γάζας και σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Στη βιβλιογραφία στο τέλος του βιβλίου, υπάρχουν σαφείς παραπομπές στα πραγματικά γεγονότα που συμπεριλαμβάνονται στην πλοκή. Τα πρόσωπα και η ιστορία είναι προϊόντα μυθοπλασίας.
Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, οι ηρωίδες βρίσκονται σε ένα καταφύγιο με παρένθετες μητέρες το οποίο είναι υπαρκτό. Η ουκρανική Εταιρεία Παρένθεση Biotex συνέχιζε και εξακολουθεί να συνεχίζει τη δραστηριοποίηση για την παραγωγή μωρών κατά παραγγελία έναντι τεράστιων ποσών, καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Διατηρεί τον ιστότοπο: https://biotexcom.com. Εκτός των πακέτων παρένθεσης και δωρεάς ωαρίων, πραγματοποιεί μια διαδικασία αντικατάστασης μιτοχονδρίων στο ωάριο για την πρόληψη αυτοάνοσων και άλλων γενετικών ανωμαλιών. Η εν λόγω θεραπεία δεν είναι εγκεκριμένη και πιστοποιημένη σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχει άφθονο υλικό από άρθρα έγκριτων περιοδικών στο διαδίκτυο για την περίπτωση της εν λόγω εταιρείας, με καταγγελίες για παράνομες και ανορθόδοξες πρακτικές. Ωστόσο, στην Ουκρανία η διαδικασία της παρένθεσης είναι νόμιμη και έχουν κτιστεί υπηρεσίες εκατομμυρίων γύρω από αυτή.
 
4. Ποια είναι τα κεντρικά θέματα που αναδεικνύονται στην ιστορία;
Το εν λόγω βιβλίο είναι σαφώς αντιπολεμικό. Θέτει ερωτήματα όπως: «Υπάρχει «πολιτισμένος» πόλεμος;» «Υπάρχει δικαιολογία για μια γενοκτονία;» «Πώς συντελείται στη ζωή μας «δευτέρα παρουσία»;»
Επιπλέον, το εν λόγω μυθιστόρημα είναι καταγγελτικό όσον αφορά στην εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου σώματος. Η εγγονή και η γιαγιά υπόκεινται σε αιχμαλωσία στο καταφύγιο μιας εταιρείας η οποία κάνει εκμετάλλευση του γυναικείου σώματος, εμπόριο μωρών, ωαρίων, ανθρώπινων οργάνων, πειραματικών θεραπειών και φαρμάκων αποκομίζοντας τεράστια χρηματικά οφέλη.
Στη συνέχεια, το βιβλίο είναι αντιρατσιστικό όσον αφορά στους ηλικιωμένους, στους ανθρώπους με αναπηρίες, στους πρόσφυγες, σε όλους τους «αδύναμους» και τους «διαφορετικούς».
Σίγουρα πρόκειται για ένα  φεμινιστικόλογοτεχνικό έργο στο οποίο κατακρίνονται οι διακρίσεις, η πατριαρχία και η έμφυλη βία. Η εγγονή με τη γιαγιά στην πλάτη, το νέο «διττό σώμα» λειτουργεί και αλληγορικά, γίνεται σύμβολο των αγωνιζόμενων γυναικών ως ένα πλάσμα – μια ψυχή για έναν καλύτερο, ισότιμο και πιο ελεύθερο κόσμο για όλες τις θηλυκότητες.
 Ως εκ τούτου, η «Δευτέρα παρουσία» είναι ένα ανθρωπιστικό βιβλίο το οποίο πραγματεύεται τη σημασία της αλληλεγγύης, της αλληλοβοήθειας, της δικαιοσύνης, της ειρήνης. Μέσα στον ζόφο του πολέμου και του θανάτου, ανθίζει ένας έρωτας ανάμεσα στην εγγονή και σε ένα αγόρι που φοράει αποκριάτικη μάσκα πάπιας και αγωνίζεται μόνο τουστη βομβαρδιζόμενη πόλη. Ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος διαρκώς με το σκοτάδι που αμβλύνεται πάντα από το φως.
 
5. Ποια είναι η σημασία της αντίστασης και της επιβίωσης στην ιστορία;
Οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίζουν να αγωνίζονται ακόμη και όταν όλα μοιάζουν να έχουν καταστραφεί, πρέπει να συνεχίζουν να πιστεύουν ότι ακόμη και στις πιο ζοφερές καταστάσεις, ελλοχεύει κάτι αισιόδοξο. Αυτό συμβαίνει συνέχεια στο βιβλίο. Η ελπίδα έρχεται στα πιο απίθανα σημεία. Οι άνθρωποι πρέπει να υπερασπίζονται την ισοτιμία και τη φροντίδα για όλα τα έμβια όντα, οφείλουν να οραματίζονται πάντα μια «δευτέρα παρουσία» στη ζωή.
 
6. Ποια είναι η σημασία της αγάπης, της αλληλεγγύης και της ελευθερίας στην ιστορία;
Η αγάπη, η αλληλεγγύη, η ειρήνη και η ελευθερία είναι τα πάντα. Χωρίς αυτά δεν υφίσταται κοινωνία, πολιτισμός, ορθός λόγος στη ζωή.
 
7. Πώς οι χαρακτήρες αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και τις δοκιμασίες;
Με ελπίδα, σθένος και εγκαρτέρηση αντλώντας δύναμη από τις μικρές ευχάριστες εκπλήξεις που έρχονται στον δρόμο τους, από το φυσικό ένστικτο της διεκδίκησης της επιβίωσης, από το όνειρο για παράταση του χρόνου τους στη γη.
 
8. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να μεταφέρει ο συγγραφέας μέσω αυτή της ιστορίας;
Το μήνυμα στη «Δευτέρα παρουσία», όπως προανέφερα, είναι ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να παραιτούνται ποτέ, πρέπει να συνεχίζουν να οραματίζονται το φως και τη ζωή και να αγωνίζονται για όλα έχοντας πίστη ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες.
 
9. Πώς επηρεάζει η πραγματικότητα των βομβαρδισμών κατοικημένων περιοχών την ανάπτυξη της ιστορίας;
Απόλυτα. Οι εικόνες, οι μαρτυρίες και τα ντοκουμέντα συνομιλούν συνέχεια με τη μυθοπλασία στη «Δευτέρα παρουσία».
 
10. Τι μάθατε και πώς σας επηρέασε αυτή η ιστορία;
Έμαθα ότι αγαπώ τις ιστορίες επιβίωσης και ότιπιστεύω στη «δεύτερη ευκαιρία», στη «δεύτερη εκκίνηση», στη «δευτέρα παρουσία» στη ζωή.
 
Βιογραφικό
Η Τζούλια Γκανάσου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Σπούδασε Πληροφορική στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Λογοτεχνία (ως υπότροφος) στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ε.Α.Π.. Βιοπορίζεται από την Πληροφορική.
Έχει εκδώσει έξι έργα πεζογραφίας. Το τρίτο βιβλίο της, Ως το τέλος, ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2014 και το Βραβείο Νέου Λογοτέχνη 2013 του περιοδικού Κλεψύδρα. Η νουβέλα, Γονυπετείς (Γ’ έκδοση), απέσπασε το βραβείο Μεσόγειος 2018 από το Πανεπιστήμιο του Έξιτερ και το Βραβείο Διηγήματος στα βραβεία βιβλίου Public 2018. Το βιβλίο, Γόνιμες Μέρες (Β’ έκδοση), ήταν υποψήφιο για το βραβείο Ιστορίες Εγκλεισμού 2021 του περιοδικού World Literature Todayκαι το Βραβείο Μυθιστορήματος στα βραβεία βιβλίου Public2022. Το μυθιστόρημα «Δευτέρα παρουσία» κυκλοφόρησε τον Ιούνιο 2024 από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.
Διηγήματα και κείμενά της δημοσιεύονται σε εφημερίδες και ιστότοπους πολιτισμού και έχουν συμπεριληφθεί σε εκδόσεις και λογοτεχνικά φεστιβάλ στην Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία (Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Dasein, Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών Αθήνας, Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών Γλασκώβης, Φεστιβάλ Βιβλίου Νίκαιας Γαλλία, Fringe Festival Εδιμβούργο κ.α).
 
 
IMG_2180