Αξιοπρέπεια ενός ιδανικού κόσμου ή μια πολιτισμική κληρονομιά;

 

    Τελικά, τι είδους άνθρωποι είμαστε; Θεωρούμε τους εαυτούς μας πολυταξιδεμένους και κοσμικούς, αλλά μας είναι εξαιρετικά γοητευτική η πλάνη, ενός ιδανικού κόσμου, ειδικά ενός πολιτισμένου  κόσμου, όπου η θέση της γυναίκας, μετά από αγώνες, διεκδικήσεις και ακρότητες, καμαρώνουμε για τις φίλες, τις μητέρες, τις συναδέλφους μας και όσα έχουν καταφέρει.

  Κάποιες φορές μάλιστα, δεν σταματάμε να φωνάζουμε ή μάλλον να διαμαρτυρόμαστε ότι οι άντρες είναι κατώτερο είδος, ότι είμαστε καλύτερες σε όλα!

“Αξιοπρέπεια ενός ιδανικού κόσμου ή μια πολιτισμική κληρονομιά;”

     Αναρωτιέμαι λοιπόν, διαβάζοντας και βλέποντας ειδήσεις, για την καθημερινότητα μας, συνειδητοποιώ με τρόμο ότι καμία σεξουαλική επανάσταση και κανένα κίνημα, όχι απλώς δεν κατάφερε να απενοχοποιήσει το γυναικείο σώμα και όχι, ως σχήμα, ως λειτουργία και ως μέσο , αλλά ως μία ψευδαίσθηση του νου. Ή κάνω λάθος;

“Αξιοπρέπεια ενός ιδανικού κόσμου ή μια πολιτισμική κληρονομιά;”

 Πόσοι πόλεμοι, φανεροί και μη, ο καθένας με το τρόπο του, όχι μόνο σε κοινωνίες που ντρέπονται για τη γυναικεία ανατομία, αλλά στα σημεία της κουλτούρας και δημόσιας ζωής, όπως στο σπίτι, στο γραφείο, στις σχέσεις, σε πολιτικό επίπεδο και όπου χωράει ο ανθρώπινος νους.

Ένα τόσο σπουδαίο γεγονός στη ζωή κάθε κοπέλας, όπως η έμμηνος ρύση και υπάρχουν στιγμές που μας κάνουν να νιώθουμε ντροπή! Όχι μόνο από το αντρικό πληθυσμό, αλλά και από εμάς τις ίδιες τις γυναίκες! Διαβάζω πολλά σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα και αναρωτιέμαι: Τελικά, η τεχνολογία μας βοηθάει ή μας αποδυναμώνει; Είναι δυνατόν, μια γυναίκα, να σχολιάζει αρνητικά μια άλλη γυναίκα, όπου έχει υποστεί ακριβώς τα ίδια, στις δύσκολες μέρες και νιώθει ακριβώς όπως όλες μας; Σε ένα τόσο λεπτό αλλά τόσο αληθινό θέμα;

“Αξιοπρέπεια ενός ιδανικού κόσμου ή μια πολιτισμική κληρονομιά;”

  Διπλώνουμε τη σερβιέτα 100 φορές μέσα στο χέρι μας για να διανύσουμε την απόσταση από το γραφείο στο μπάνιο, όταν έχουμε περίοδο. Δεν λέμε «έχω περίοδο», αλλά χρησιμοποιούμε ανόητες λέξεις και φράσεις,  και  Φοβόμαστε μην προκαλέσουμε αηδία. Αηδία; Μα, για ποιο πράγμα; Για την αλήθεια;

  Για την ελευθερία μας;

  Μα, δεν πρόκειται για ντροπή, πρόκειται για αξιοπρέπεια, για ηθική δύναμη!

 Κορίτσια, μάθετε να μην φοβάστε, να διεκδικείται, να τολμάτε! Δεν είναι ντροπή η έμμηνος ρύση, αλλά η απόκρυψη του. Όποιος προσβάλει, πάνω από όλα προσβάλει τον εαυτό του, όπου σημαίνει ότι δεν έχει βρει σταθερότητα της Αξιοπρέπειας του.

“Αξιοπρέπεια ενός ιδανικού κόσμου ή μια πολιτισμική κληρονομιά;”

 

Μας φλερτάρει ένας άντρας και εφόσον είμαστε ελεύθερες, θέλουμε να έχουμε το πάνω χέρι! Ας αφήσουμε εκείνον, να κάνει το πρώτο βήμα, έχουμε τον τρόπο. Ας μην ξεχνάμε, ότι ο καθένας έχει διαφορετικό τρόπο προσέγγισης και θέλει τον κατάλληλο άνθρωπο δίπλα του και μεταξύ μας, ποιος άνδρας, ή γυναίκα, δεν θα τρόμαζε, αν κάποιος, δεν ξεκινούσε με φλερτ και πήγαινε απευθείας στο ψητό!

Πάντως, αν θέλετε τη γνώμη μου, όσα κορίτσια είναι ελεύθερα και στοχεύουν σε γάμο ή σχέση, πριν αποφασίσετε οποιαδήποτε συνέχεια μαζί του, δοκιμάστε αντιδράσεις. Ναι, έτσι μαθαίνουμε, στα δύσκολα. Τα εύκολα τι να τα κάνουμε;

Δυστυχώς, ή ευτυχώς, Μπερδεύουμε την τρυφερότητα με τη δέσμευση και ακόμη και σήμερα θεωρούμε το σεξ ως υπόσχεση σχέσης, ότι θα υπάρξει συνέχεια, ότι δεν θα μας «γ

“Αξιοπρέπεια ενός ιδανικού κόσμου ή μια πολιτισμική κληρονομιά;”

 Δεν μπορώ λοιπόν να σωπάσω, να κλείσω τα μάτια και τα αυτιά, σε αυτές τις φεμινιστικές αντιθέσεις, όταν υπάρχουν ακόμη γυναίκες,  κορίτσια, που ζουν στην καρδιά της αντίθεσης. Που βρίσκονται όταν όλες αυτές οι γυναίκες, γίνονται ιέρειες του σεξ, με τα ποσοστά ανήλικων εγκύων καλπάζουν. Σύμφωνα, με έγκυρα δημοσιεύματα, οι παράνομες εκτρώσεις ευθύνονται για τη ραγδαία αύξηση θνησιμότητας νεαρών γυναικών.

  Τελικά, τι είναι η Γυναίκα;

Κούκλα σε πακέτο συσκευασίας πολυτελείας, ή έρμαιο της μοναξιάς  της; Ακτιβίστρια υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων και την ίδια στιγμή τύραννος του αντρικού φύλου; Φινομενικά μιλάμε για πρόοδο, αλλά που βρίσκεται, ή μάλλον σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δεξουαλική διαπαιδαγώγηση ως προς τα γυναικεία σώματα.

 

  Η αλήθεια είναι πάντα κάπου στη μέση και βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση του Θηλυκού στοιχείου, παίζει το αιώνιο μα πραγματικό ‘κλισέ’, αλλά νομίζω, ότι όλα είναι θέμα παιδείας. Μιας παιδείας, που αποτελεί ορόσημο κατακτήσεων και ελευθεριών, με τα απαραίτητα στοιχεία, εώς καθόλου, προκαταλήψεις θα έλεγα.

 

Παρά ταύτα λοιπόν, σε ό,τι αφορά κοινωνική, προσωπική ζωή, νομίζω είναι στο χέρι μας να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους. Να ορθώνουμε το ανάστημά μας, εκεί που πρέπει, όταν πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει!

Σημείωση

Η αρθρογράφος του συγκεκριμένου post είναι η γνωστή Ηλιάνα Βολονάκη, συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός! Ανακαλύψτε όλες τις πληροφορίες για εκείνη μέσα από τους social media λογαριασμούς της:Instagram,Facebook,Twitter!

Κοιτάξτε προσφορές αλλά και eshop που έχουν από ρούχα μέχρι κοσμήματα και gadgets. Ακόμα και μετοχές μπορείτε να βρείτε, στο Mall μας. Στη συνέχεια, επισκεφτείτε το Shop μας, όπου θα βρείτε sustainable προϊόντα για να αγοράσετε. Φυσικά μπορείτε κι εσείς να συμμετέχετε με τα δικά σας προϊόντα προς πώληση, που αγαπάτε πολύ, αλλά δε χρειάζεστε πια.